Automatische toekenning van Verhoogde Tegemoetkoming uitgebreid

Brussel, 14 november 2023 – Binnenkort zal de groep mensen die automatisch de Verhoogde Tegemoetkoming krijgen toegekend sterk uitbreiden. Het Verzekeringcomité van het RIZIV keurde gisteren het ontwerp van het Koninklijk Besluit hierover goed. Het gaat om alleenstaanden of mensen die niet samenwonen met iemand anders dan een ouder, kind, broer of zus. Zij moeten niet meer zélf de eerste stap zetten in de aanvraagprocedure.

“Als mensen in deze situatie drie maanden arbeidsongeschikt zijn of werkloos, bekijken we in databanken hun financiële situatie. Hebben ze geen andere inkomsten dan hun uitkering? Dan kennen we automatisch de Verhoogde Tegemoetkoming toe,” legt CM-voorzitter Luc Van Gorp uit. “Daardoor moeten leden niet zelf de drempel over om uit te zoeken of ze in aanmerking komen. Toegeven dat je in de financiële problemen zit en steunmaatregelen aanvragen: dat doen mensen niet zo makkelijk. Hoe eenvoudiger we het proces maken, hoe beter. Wie moeilijk de eindjes aan mekaar kan knopen loopt vaak verloren in de administratie. Nog teveel mensen maken geen gebruik van de Verhoogde Tegemoetkoming terwijl ze er wel recht op hebben. We vrezen dat dit ook leidt tot uitstel van zorg, uit angst voor het kostenplaatje.”

De keuze valt specifiek op deze groep van alleenstaanden, vaak ook eenoudergezinnen, omdat geweten is dat zij financieel kwetsbaarder zijn. “Dit is een belangrijke stap vooruit in de strijd tegen gezondheidsongelijkheid,” aldus Van Gorp.

Mensen met een Verhoogde Tegemoetkoming betalen minder voor gezondheidszorg. Zo is het remgeld, het bedrag dat de patiënt uit eigen zak betaalt, bij een bezoek aan de huisarts voor iemand met Verhoogde Tegemoetkoming bijvoorbeeld maar 1 euro in plaats van 4 euro. Je kan daarnaast met een Verhoogde Tegemoetkoming bijvoorbeeld ook goedkoper gebruik maken van het openbaar vervoer.

Vandaag hebben bijna 15 procent van de leden van CM recht op een Verhoogde Tegemoetkoming.

Aan de criteria om in aanmerking te komen voor een Verhoogde Tegemoetkoming verandert er niets, enkel aan de manier waarop de toekenning gebeurt.

Het ontwerp van het Koninklijk Besluit moet nog door de federale regering worden goedgekeurd. De maatregel wordt op termijn sowieso ook geëvalueerd. “Hopelijk kunnen we daarna de doelgroep nog uitbreiden,” aldus Van Gorp.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CM gezondheidsfonds

Meer dan 4,5 miljoen leden schenken hun vertrouwen aan de Christelijke Mutualiteit (CM). CM ijvert voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg en behartigt de solidariteit die daarvoor nodig is. Om haar doelstellingen te bereiken geeft CM mee vorm aan het gezondheids- en welzijnsbeleid, biedt ze professionele dienstverlening aan haar leden en zet ze mensen aan tot gezond leven.

Neem contact op met

www.cm.be