Belgische regering: neem uw verantwoordelijkheid en stop de menselijke tragedie in Gaza

De uitzichtloze situatie in Gaza is onhoudbaar en vraagt om onmiddellijke actie. De beelden van uitgehongerde mensen en van de vele ontberingen waarmee de Palestijnse bevolking geconfronteerd wordt, zijn schokkend. De weigering van Israël om sinds twee maanden geen voedsel, water en medicijnen meer toe te laten, onder het voorwendsel van controle om te voorkomen dat hulp bij ­Hamas terechtkomt, leidt tot een humanitaire crisis van ongekende proporties. Het uithongeren van een volledige bevolking lijkt te worden gebruikt als een wapen, zonder dat Israël enige serieuze inspanning levert voor een menswaardig staakt-het-vuren of een duurzame oplossing.

Op 4 mei kondigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een nieuw offensief aan, waarbij tienduizenden reservisten worden gemobiliseerd en het grootste deel van Gaza wordt bezet. De twee miljoen Gazanen worden gedwongen te leven in kampen in het zuidwesten van Gaza, afhankelijk van door Israël gecontroleerde infrastructuur. Verstoken blijven van essentiële voorzieningen en gedwongen verdreven worden uit hun land, leidt tot een toekomst van armoede en zonder uitzicht op hervorming of verbetering.

Het beleid in Gaza valt niet los te zien van de al jarenlange realiteit op de Westelijke Jordaanoever. De uitgebreide strategie van ­onderdrukking, verdrijving, verwoesting van infrastructuur en inlijving van gronden en waterbronnen wordt er systematisch toegepast. Illegale kolonies worden gelegaliseerd, Palestijnse eigendommen worden ­gekaapt, en het Palestijnse grondgebied wordt versnipperd. Door de voortdurende blokkade en controle kunnen de Palestijnen geen economische toekomst meer opbouwen.

De Israëlische extreemrechtse regering wijkt af van ieder internationaal erkend pad naar vrede. Ze verwerpt de tweestatenoplossing en neemt op illegale wijze grond in, waarbij het Palestijnse volk het recht op een waardig leven wordt ontzegd. Deze koers wordt ondersteund door de nauwe banden met de VS - de levenslijn van de huidige Israëlische politiek.

Actieve diplomatie

Voor iedereen met een moreel kompas is het duidelijk dat er iets moet gebeuren. België, als lid van de Europese Unie, kan niet toekijken terwijl mensen in Gaza in een steeds grotere humanitaire chaos leven. Wij eisen dat onze regering zich actief aansluit bij een coalitie van EU-lidstaten die zich inzet voor ­diplomatieke druk op Israël. Diplomaten moeten worden gesommeerd, en Israël moet worden opgeroepen om onmiddellijk humanitaire hulp toe te laten via erkende en neutrale hulporganisaties zoals UNRWA, het Rode Kruis en de Rode Halve Maan.

Een eerste cruciale stap daarbij is de ­erkenning van de Palestijnse staat. België moet zich aansluiten bij het initiatief van de Franse president Emmanuel Macron en van andere EU-lidstaten die Palestina binnen de grenzen van 1967 willen erkennen. Parallel daaraan moeten we inzetten op het organiseren van een internationale, beveiligde ­humanitaire missie naar Gaza om er in de basisbehoeften te kunnen voorzien. Door ­diplomatieke druk moet het grondgebied openen zodat hulp snel kan worden geleverd.

De enige duurzame weg uit deze humanitaire tragedie is het afdwingen van een staakt-het-vuren en het instellen van een VN-vredesmissie die de regio stabiliseert en een voorlopige besturing over Gaza op zich neemt. De vereiste internationale consensus kan niet worden bereikt zonder de actieve betrokkenheid en verantwoordelijkheid van ons land. Zwijgen of afwachten betekent medeplichtigheid aan het onrecht en de menselijke tragedies die zich voltrekken.

Het is tijd voor Europa om leiderschap te tonen. België moet zijn stem laten horen en zich niet verschuilen achter onverschilligheid. Alleen door daadkracht en samenwerking kunnen we voorkomen dat de humanitaire crisis in Gaza verder escaleert. Wat op het spel staat, is niet alleen het lot van miljoenen mensen, maar ook onze gezamenlijke morele verplichting om op te komen voor mensenrechten en menselijke waardigheid.

Orry Van de Wauwer (directeur Pax Christi Vlaanderen), Luc Van Gorp (voorzitter Christelijke Mutualiteiten), Ann Vermorgen (voorzitter ACV), Peter Wouters (voorzitter Beweging.net), Lode Van Hecke (bisschop van Gent)

De tekst verscheen op 12 mei in De Standaard.

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CM gezondheidsfonds

Meer dan 4,5 miljoen leden schenken hun vertrouwen aan de Christelijke Mutualiteit (CM). CM ijvert voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg en behartigt de solidariteit die daarvoor nodig is. Om haar doelstellingen te bereiken geeft CM mee vorm aan het gezondheids- en welzijnsbeleid, biedt ze professionele dienstverlening aan haar leden en zet ze mensen aan tot gezond leven.

Neem contact op met

www.cm.be