Besparingen in de gezondheidszorgbegroting en de conventiehervorming: CM Gezondheidsfonds roept op tot behoud van het overlegmodel en vraagt waakzaamheid rond de toegankelijkheid van zorg  

Brussel, 23 juni 2025 - Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke voert momenteel gesprekken over zijn voorontwerp van de kaderwet gezondheidszorg en over het begrotingstraject 2026, dat een besparing van 907 miljoen euro in de gezondheidszorg vraagt. CM Gezondheidsfonds reageert op het wetsontwerp van de minister. 

Door CM ondersteunde hervormingen: 

CM erkent de noodzaak aan een grondige hervorming om de duurzaamheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg te waarborgen. Ze steunt: 

  • De hervorming van het conventiemodel, waardoor de naleving van de tariefafspraken door zorgverleners wordt versterkt. ​ 
  • Het plafonneren van ereloonsupplementen en de vaststelling van richttarieven bij gebrek aan akkoord. ​ 
  • De deprioretisering van de indexering van de tarieven. Het vormen van een akkoord heeft prioriteit. 
  • De verplichte digitalisering van de gezondheidszorg, die tussen 2025 en 2029 geleidelijk zal worden ingevoerd. 
  • De bestrijding van tabaksgebruik en e-sigaretten, met als doel een rookvrije generatie. ​ 

De tariefzekerheid voor patiënten waarborgen is één van de speerpunten van CM. We zijn van mening dat de minister met de voorgestelde hervorming stappen in die richting zet. 

Grote bezorgdheid over de methode, de timing en de sociale gevolgen ​ 

Desondanks maakt CM zich grote zorgen. ‘Het gezondheidsbeleid en de begroting worden vandaag paritair beheerd door de vertegenwoordigers van degenen die bijdragen aan de sociale zekerheid en degenen die de zorg verstrekken. In beslissingsorganen zetelen daarom vertegenwoordigers van mutualiteiten en van zorgverleners, geadviseerd door de sociale partners’, legt Luc Van Gorp, voorzitter van CM Gezondheidsfonds, uit. ​ ‘We zien echter dat dit model op de helling staat.’ ​ CM hekelt het gebrek aan overleg bij de ontwikkeling van de hervorming, het door de minister gekozen tijdstip en een wijziging van de procedure voor het opstellen van de begroting voor de gezondheidszorg, waardoor de rol van het overleg wordt verzwakt. 

‘We maken ons zorgen over het gebrek aan echt overleg bij de uitwerking van de hervorming. De grondig gewijzigde begrotingsprocedure verzwakt de rol van het Verzekeringscomité. Het zeer hoge tempo van de hervormingen en het geringe belang dat wordt gehecht aan de bijdragen uit de praktijk, schuift de opinie van degenen die in de frontlinie staan naar de achtergrond. Deze eenzijdige aanpak brengt de kwaliteit van de beslissingen en de gedragenheid van de hervormingen in gedrang.’ 

CM is daarnaast gekant tegen de verhoging van het remgeld en de invoering van zogenaamde 'richttarieven’. Die maken het kostenoverzicht voor de patiënt minder transparant, en riskeren als gevolg te hebben dat artsen uit de conventie treden. Deze tarieven maken het voor geconventioneerde artsen mogelijk om feitelijk vermomde ereloonsupplementen te vragen voor medische behandelingen die als ondergewaardeerd worden beschouwd. 

CM maakt zich ook zorgen over het feit dat de hervorming een reeks maatregelen voorziet waardoor alle geconventioneerde zorgverleners (artsen, tandartsen, kinesisten, logopedisten, thuisverpleegkundigen, vroedvrouwen) in bepaalde welomschreven situaties extra bedragen aan de patiënt kunnen aanrekenen. 

Concrete voorstellen voor een evenwichtige hervorming 

CM Gezondheidsfonds roept op tot: ​ 

  • Het behouden van premies en voordelen voor geconventioneerde zorgverleners. 
  • Het versterken van de sociale status van zorgverleners die de overeenkomsten naleven. 
  • Het maken van een regionale inventaris van zorgverleners die toetreden tot het akkoord om lokale tariefzekerheid te garanderen. 
  • Het tijdelijk bevriezen van ereloonsupplementen bevriezen tot de volledige uitvoering van de geplande hervormingen in 2028. 

CM Gezondheidsfonds onderlijnt haar engagement voor een solidaire, toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Van Gorp: ‘We pleiten bij de regering voor een echte dialoog met de actoren op het terrein en een hervorming die de patiënten centraal stelt.’ 

Clara Vanmuysen

Persverantwoordelijke

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CM gezondheidsfonds

Meer dan 4,5 miljoen leden schenken hun vertrouwen aan de Christelijke Mutualiteit (CM). CM ijvert voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg en behartigt de solidariteit die daarvoor nodig is. Om haar doelstellingen te bereiken geeft CM mee vorm aan het gezondheids- en welzijnsbeleid, biedt ze professionele dienstverlening aan haar leden en zet ze mensen aan tot gezond leven.

Neem contact op met

www.cm.be