CM Gezondheidsfonds biedt jongeren soa-testen aan 

Brussel, 6 juli 2023 - Vanaf vandaag biedt CM Gezondheidsfonds zelfafnametests voor chlamydia en gonorroea aan via haar jongerenplatform. ‘Met de soa-tests willen we de kloof naar de huisarts overbruggen,’ zegt Steven Hermans, directeur Businessontwikkeling en Innovatie bij CM. ‘We willen misinformatie rond gezondheid bij jongeren tegengaan en hen helpen om hun gezondheid in eigen handen te nemen.’

Jongeren gebruiken steeds minder condooms. Dat blijkt uit de HBSC-studie Jongeren en Gezondheid van de Universiteit Gent bij 20.000 Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar oud. Dat is slecht nieuws voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), want het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat hiertegen beschermt.

'Niet iedereen vindt het even gemakkelijk om een afspraak te maken bij de huisarts voor een soa-test,’ zegt Steven Hermans. ‘Laat staan dat het een onderwerp is waarover aan de keukentafel gemakkelijk wordt gesproken. Door zelfafnametests beschikbaar te stellen, verlagen we de drempel om zo’n test te doen.’ Het aanbieden van de tests kadert in de bredere visie van het jongerenplatform dat CM eind maart lanceerde.

De testen die CM Gezondheidsfonds beschikbaar stelt, in samenwerking met de Nederlandse partner Testalize.me, zijn zelfafnametesten. Dat wil zeggen dat de gebruiker thuis zelf een staal afneemt en opstuurt naar een labo, dat het staal analyseert. Na ongeveer 48 uur zijn de resultaten van de test online beschikbaar. Wanneer de test positief is, krijgt de gebruiker het advies om meteen contact op te nemen met de huisarts.

‘Het is de bedoeling dat de zelfafnametesten de drempel naar de huisarts of gynaecoloog verlagen, niet de consultatie vervangen. Je contacteert best sowieso een arts na de zelfafnametest,’ zegt Steven Hermans. ‘Wanneer je symptomen of klachten hebt, blijft het aangeraden om langs te gaan bij je huisarts of gynaecoloog. Die kan gericht vragen stellen, bijkomende risico’s inschatten en in samenspraak met jou een behandeling voorstellen en opstarten. Is de soa-test negatief, dan kan de arts samen met jou verder onderzoeken wat de mogelijke oorzaak van de klachten is.’

De soa-testen voor chlamydia en gonorroe zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via jongeren.cm.be en kosten 32,90 euro (incl. verzendkosten).

Een soa-test bij de huisarts is goedkoper dan een online zelfafnametest en geniet de voorkeur, maar niet elke jongere durft bij de huisarts aan te kloppen. Daarom komt CM Gezondheidsfonds met dit initiatief.

Meer over de zelfafnametest van Testalize.me.

Hannah Wellens

Stafmedewerker pers

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CM gezondheidsfonds

Meer dan 4,5 miljoen leden schenken hun vertrouwen aan de Christelijke Mutualiteit (CM). CM ijvert voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg en behartigt de solidariteit die daarvoor nodig is. Om haar doelstellingen te bereiken geeft CM mee vorm aan het gezondheids- en welzijnsbeleid, biedt ze professionele dienstverlening aan haar leden en zet ze mensen aan tot gezond leven.

Neem contact op met

www.cm.be