CM Gezondheidsfonds dient klacht in bij Federale Toezichtcommissie tegen (tand)artsen die patiënten met verhoogde tegemoetkoming weigeren
Het Belang van Limburg berichtte vandaag over het stijgende aantal patiënten met verhoogde tegemoetkoming die geweigerd worden bij een arts of tandarts. CM ontving een 45-tal klachten, voornamelijk over tandartsen. Het gaat zowel mensen met verhoogde tegemoetkoming die al patiënt zij bij een tandarts, als over mensen die een nieuwe tandarts zoeken. Het fenomeen doet zich voor sinds er sprake is van de stapsgewijze invoering van het verbod op ereloonsupplementen in de ambulante sector voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming, dat vanaf 1 januari 2025 van kracht ging.
Een patiënt met verhoogde tegemoetkoming weigeren, is zowel een schending van de deontologische code – die zegt dat je een patiënt niet mag weigeren omwille van zijn of haar financiële toestand - als van de kwaliteitswet. Deze wet inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg, stelt dat een arts zorgcontinuïteit moet garanderen. Als een arts patiënt niet meer wil of kan behandelen, moet hij of zij ervoor zorgen dat die patiënt verder verzorgd kan worden door een collega, die op de hoogte is van het dossier en de gezondheidstoestand van de patiënt.
“We moedigen onze leden aan om melding te maken van dit soort praktijken. Op basis van die meldingen, zullen we klacht neerleggen bij de Federale Toezichtcommissie. We bekijken daarnaast ook de mogelijkheid om een klacht neer te leggen bij Unia wegens discriminatie. Tot slot schrijven we de betrokken zorgverleners aan, als de patiënt ons daar de toestemming voor geeft,” zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.