CM Gezondheidsfonds organiseert première van Human Forever

CM-voorzitter Luc Van Gorp: "Dementie is één van de uitdagingen van onze tijd" ​
Zorgvernieuwer Teun Toebes: "Verandering is ingezet, ook in België"

Maandagavond ging de documentairefilm Human Forever in Vlaamse première in een tot de nok gevulde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, in het bijzijn van meer dan 1.500 genodigden waaronder Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits, minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez, staatssecretaris voor begroting Alexia Bertrand en tal van bekende gezichten zoals Hilde Van Mieghem, Warre Borgmans, Stijn Coninx en Luca Cruysberghs.

De film van de jonge zorgvernieuwer Teun Toebes en filmmaker Jonathan de Jong geeft een volledig nieuwe kijk op hoe we kunnen omgaan met mensen met dementie. Nadat hij meer dan drie jaar op de gesloten afdeling van een verpleeghuis woonde met mensen met dementie, besliste de vandaag 24-jarige Teun om te kijken hoe er in de rest van de wereld met mensen met dementie wordt omgegaan. Het wordt een reis van drie jaar doorheen 11 landen en 4 continenten. Vandaag is Teun nog vrij om te zijn wie hij is en te gaan en staan waar hij wil, maar de kans dat dit in de toekomst niet meer het geval zal zijn, is 1 op 5. Daarom gaat hij nu op zoek naar antwoorden voor later.

 

Luc Van Gorp, voorzitter CM Gezondheidsfonds, dat de première organiseerde: "Nooit eerder werd menselijke zorg zo goed in beeld gebracht. ​ De kans dat je met dementie geconfronteerd wordt, zelf of bij één van je naasten, is enorm groot. We zijn onszelf als samenleving verplicht om héél grondig na te denken over hoe we met mensen met dementie omgaan, vandaag en in de toekomst. Ik roep elke Vlaming op om naar Human Forever te gaan kijken. Dit is geen film over zorg, maar een film over leven en alles wat je kwaliteit kan bieden in dat leven."

 

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits: “Dementie is heel ingrijpend, niet alleen voor de personen zelf, maar ook voor de familie en de mantelzorgers. Dementie vroeg herkennen en begrip in de samenleving kan een wereld van verschil betekenen. Het is daarom belangrijk om het bespreekbaar te maken. De film Human Forever doet dat op een waardevolle en menselijke manier. De film is bijzonder ontroerend. Absoluut een kijktip!”

 

Zorgvernieuwer Teun Toebes: "Ik vind het hartverwarmend om te zien dat er meer dan 1.500 mensen komen naar de première van een hoopvolle film over dementie. Dit bevestigt voor mij dat ook hier, net als in Nederland, in België de honger naar een inclusievere samenleving groter is dan ooit. Niemand wil worden buitengesloten op basis van een diagnose, dus laten we als samenleving met elkaar afspreken om altijd de mens te blijven zien, in plaats van de patiënt of zijn aandoening. Alleen dan zal de mens nooit verdwijnen en creëren wij niet alleen een beter leven voor mensen met dementie, maar voor ons allemaal. De verandering is begonnen, ook in België, dus laten we die samen voortzetten." 

 

Jonathan de Jong, filmmaker: ​ "Human Forever is een ontwapenende film die zonder oordeel laat zien hoe we in de maatschappij naar elkaar zijn gaan kijken, maar vooral een hoopvol licht laat schijnen op hoe we dit tij kunnen keren. De film roept daarbij niet op tot meer geld of personeel, maar laat zien hoe we vandaag al kunnen beginnen met het maken van die verandering binnen elk land en elk systeem."

Human Forever is vanaf 21 februari te zien bij Kinepolis en in selecte arthouse bioscopen.

U kan de foto's rechtenvrij gebruiken mits vermelding van copyright 'CM Gezondheidsfonds'.

 

Copyright foto's: CM Gezondheidfonds

 

Clara Vanmuysen

Persverantwoordelijke

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CM gezondheidsfonds

Meer dan 4,5 miljoen leden schenken hun vertrouwen aan de Christelijke Mutualiteit (CM). CM ijvert voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg en behartigt de solidariteit die daarvoor nodig is. Om haar doelstellingen te bereiken geeft CM mee vorm aan het gezondheids- en welzijnsbeleid, biedt ze professionele dienstverlening aan haar leden en zet ze mensen aan tot gezond leven.

Neem contact op met

www.cm.be