Gezondheid van (klein)kinderen is grootste klimaatbezorgdheid
Nieuwe studie CM Gezondheidsfonds
Brussel, 17 december 2024 – Gevraagd naar de impact van de klimaatverandering op gezondheid, maken mensen zich vooral zorgen om de gezondheid van de volgende generaties, exotische muggen en het toenemend aantal hittedagen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van CM Gezondheidsfonds. CM-voorzitter Luc Van Gorp: ‘De grote impact van het klimaat op onze gezondheid baart onze leden duidelijk zorgen. Klimaatbeleid moet een politieke topprioriteit worden, maar is dat helaas nog steeds niet.’
CM Gezondheidsfonds vroeg haar leden begin 2024 naar hun bezorgdheden over de klimaatverandering, leefomgeving en gezondheid, hun kennis hierover en hun bereidheid om engagement op te nemen of hun gewoontes aan te passen in de strijd tegen de klimaatverandering.
CM-leden blijken vooral bezorgd te zijn over de gezondheid van toekomstige generaties. Maar liefst 68,4 procent geeft aan hier (heel) bezorgd over te zijn. Ook de komst van exotische muggen (53,6 procent) en het toenemend aantal hittedagen (46,4 procent) baart hen zorgen.
Ook werd gepolst naar welke aan gezondheidsgerelateerde thema’s ze wakker liggen. Daar scoorden vooral biodiversiteit (66,9 procent), luchtvervuiling (65,4 procent) en hormoonverstoorders (59,3 procent) hoog. De klimaatverandering zelf staat op de vierde plaats (53,7 procent), gevolgd door pesticiden (50,4 procent).
Gepeild naar de oorzaak van klimaatverandering, is 82,5 procent van de respondenten ervan overtuigd dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. 15,7 procent wijst dit toe aan natuurlijke processen en 1,8 procent is van mening dat er geen klimaatverandering is.
‘De studie toont daarnaast ook aan dat hoe meer kennis mensen hebben over de gevolgen van de klimaatverandering, hoe groter hun bezorgdheid erover is. Dit verband is het sterkst wanneer het gaat over de impact van klimaatverandering op de gezondheid’, zegt Van Gorp.
‘Deze mensen zijn ook het meest geneigd om zelf actie te ondernemen door anders te gaan leven en engagementen aan te gaan in bijvoorbeeld een natuurvereniging.’
Wie meer kennis heeft, is bovendien meer geneigd om actie te ondernemen. Hoe meer mensen weten over klimaatverandering, hoe minder heil ze zien in maatregelen om ons aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering – zoals bijvoorbeeld het plaatsten van isolatie of zonnepanelen. Ze geloven echter des te meer in het effect van maatregelen die de klimaatverandering zelf effectief afremmen.
‘Omdat we het belangrijk vinden dat klimaatbeleid sociaal rechtvaardig is, zijn we ook specifiek gaan kijken naar hoe financieel kwetsbare mensen en mensen met chronische gezondheidsproblemen naar klimaatverandering kijken’, vult Van Gorp aan. ‘In tegenstelling tot wat vaak aangenomen wordt, namelijk dat klimaatverandering vooral een bezorgdheid is van degenen die het zich kunnen veroorloven om erover te tobben, toont onze studie dat mensen die het financieel moeilijk hebben eigenlijk licht bezorgder zijn over klimaatverandering.’
Daarnaast werd ook duidelijk dat mensen met chronische gezondheidsproblemen bezorgder zijn over de gevolgen van klimaatverandering. Van Gorp besluit: ‘We weten dat degenen die het minst bijdragen aan de klimaatverandering, er het zwaarst door getroffen worden. Bij toekomstig beleid is het dus extra belangrijk ook hun noden en bezorgdheden mee te nemen.’
Over het onderzoek
Het onderzoek is gebaseerd op een online bevraging. De enquête werd tussen 7 februari en 5 maart 2024 ingevuld door 910 CM-leden. Er is een lichte oververtegenwoordiging van 55-plussers en gepensioneerden binnen de respondentengroep, net als van het aantal langgeschoolden. We merken ook op dat de response bias kan meespelen: het is mogelijk dat mensen die het thema van het onderzoek belangrijk vinden, sneller geneigd zijn om eraan deel te nemen.
Een voorlopige versie van de studie, die op 6 januari in definitieve versie in het tijdschrift Gezondheid en Samenleving verschijnt, vindt u hieronder.
Studie klimaatverandering en gezondheid_CM Gezondheidsfonds.pdf
PDF - 2.1 Mb
Clara Vanmuysen