Meer mensen krijgen een terugbetaling voor brillenglazen en lenzen

Volgend jaar kunnen meer Belgen beroep doen op een terugbetaling van de ziekteverzekering voor brillenglazen en optische contactlenzen. Dat heeft het Verzekeringscomité van het RIZIV deze voormiddag beslist. Vandaag is er een terugbetaling voor brillenglazen vanaf dioptrie 7 (-7 of +7) en voor optische contactlenzen vanaf dioptrie 7,75. In de toekomst zal de ziekteverzekering tussenkomen voor brillenglazen én optische lenzen met een sterkte vanaf dioptrie 6. Het is nog niet geweten wanneer precies in de loop van volgend jaar de nieuwe regels van kracht worden.

Concreet gaat het voor deze doelgroep om een terugbetaling van 79 tot 369 euro per glas, wanneer je naar een geconventioneerde opticien gaat en afhankelijk van welk soort glazen je nodig hebt. Bifocale, trifocale of progressieve glazen worden terugbetaald voor wie minstens -6 verzicht heeft. Deze nieuwe terugbetaling geldt voor alle leeftijden.

Daarnaast blijven de specifieke terugbetalingsregels voor brillenglazen voor kinderen jonger dan 18 en 65-plussers van kracht. Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden ook beroep doen op een terugbetaling met een dioptrie lager dan 6.

“Dit zal een verschil maken voor heel wat Belgen,” zegt Luc Van Gorp, voorzitter van CM Gezondheidsfonds. “We zijn tevreden dat brillen en lenzen betaalbaarder worden voor een pak meer mensen.”

De ziekteverzekering investeert 3,3 miljoen extra voor deze maatregel.

Het is nog niet geweten wanneer in de loop van volgend jaar de maatregel precies van kracht zal gaan.

CM-leden waarbij de verplichte ziekteverzekering niet tussenkomt, krijgen via hun aanvullende ziekteverzekering een terugbetaling tot 50 euro per kalenderjaar tot hun 18e verjaardag en 40 euro per kalenderjaar vanaf 19 jaar bij de aankoop van brillenglazen of lenzen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CM gezondheidsfonds

Meer dan 4,5 miljoen leden schenken hun vertrouwen aan de Christelijke Mutualiteit (CM). CM ijvert voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg en behartigt de solidariteit die daarvoor nodig is. Om haar doelstellingen te bereiken geeft CM mee vorm aan het gezondheids- en welzijnsbeleid, biedt ze professionele dienstverlening aan haar leden en zet ze mensen aan tot gezond leven.

Neem contact op met

www.cm.be