OPINIE: Stop de aanval op mensen met een Verhoogde Tegemoetkoming

Midden oktober trok de woordvoerder van het Verbond van Vlaamse Tandartsen in de Mediahuis-kranten van leer tegen de ingrepen van minister Frank Vandenbroucke om mensen met een Verhoogde Tegemoetkoming dezelfde tandzorg als elke andere patiënt te garanderen.

Vandaag is dat niet het geval. Volgend jaar mogen tandartsen geen ereloonsupplementen meer vragen aan mensen met een Verhoogde Tegemoetkoming. Dat leidt tot schrijnende taferelen waarbij tandartsen patiënten met een Verhoogde Tegemoetkoming simpelweg weigeren, omdat ze hen enkel de tussen de overheid en de tandartsen overeengekomen tarieven mogen aanrekenen, geen supplementen. Die tarieven worden elk jaar opnieuw onderhandeld, voor de duidelijkheid. Ze dateren niet uit lang vervlogen tijden. Er wordt rekening gehouden met de evoluties in het vakgebied. Daarom besliste de minister o.a. om het honorarium voor tandextractie – het bedrag dat de tandarts ontvangt – te verhogen.

“Er zitten te veel mensen in dat statuut die er eigenlijk geen recht op hebben”, zegt Timmerman. “Naar schatting 10 procent van de patiënten heeft het echt financieel moeilijk. Ik ben zelf tandarts. Ik verschiet er telkens opnieuw van dat ook heel wat mensen met een royale levensstijl toch in aanmerking komen voor de Verhoogde Tegemoetkoming. Ze wonen in een mooi appartement, rijden met een luxewagen, maar hebben niet genoeg geld voor de tandarts.”

De sociale zekerheid is er net om te voorkomen dat mensen hun wagen van de hand moeten doen of moeten kiezen voor een erbarmelijk appartement zodat ze hun dokters- en tandartsrekeningen kunnen betalen. Dus ja, er zullen wellicht mensen met een Verhoogde Tegemoetkoming in een nette woning wonen. Daar is niets mis mee. Dat is het doel van de verzorgingsstaat.

Ik stel me vragen bij die helft van de mensen met Verhoogde Tegemoetkoming die het zogenaamd niet echt moeilijk hebben. Voor de duidelijkheid, je hebt recht op zo’n tegemoetkoming als je gezamenlijk bruto belastbaar inkomen lager is dan 23.303,84 euro, vermeerderd met 4.314,18 euro per bijkomend gezinslid. Dat is 1.941 euro bruto per maand. Ik weet niet hoe het bij u thuis zit, maar daar spring je niet ver mee, ook niet als je bij de discounters winkelt en de verwarming op 19° houdt. Wie ook een Verhoogde Tegemoetkoming krijgt, zijn mensen die een specifieke uitkering ontvangen: een leefloon, een inkomensgarantie voor ouderen, een tegemoetkoming voor personen met een handicap en een toeslag voor kinderen met een handicap.

Ik wil de rekening van anderen niet maken, maar als je een kind hebt met extra noden, betekent dat doorgaans ook extra kosten. Dat je dan beschermd wordt tegen een hoge eigen bijdragen en ereloonsupplementen van de tandarts, is geen overbodige luxe.

Dat er continu overleg nodig is tussen de mutualiteiten en de tandartsen om ook de betaalbaarheid van de nieuwe technieken en technologieën te garanderen, betwist ik niet. Het is een goede zaak dat de tandheelkunde evolueert. We overlegden vanuit de mutualiteiten met de tandartsen om tot het huidige budgetvoorstel te komen. De onderhandelingstafel is de plek om grieven te uiten. Maar met scherp schieten op wie het al moeilijk heeft, komt ons solidaire model niet ten goede.

Luc Van Gorp, voorzitter CM Gezondheidsfonds

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CM gezondheidsfonds

Meer dan 4,5 miljoen leden schenken hun vertrouwen aan de Christelijke Mutualiteit (CM). CM ijvert voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg en behartigt de solidariteit die daarvoor nodig is. Om haar doelstellingen te bereiken geeft CM mee vorm aan het gezondheids- en welzijnsbeleid, biedt ze professionele dienstverlening aan haar leden en zet ze mensen aan tot gezond leven.

Neem contact op met

www.cm.be