Proefproject CM Gezonde Buurt combineert mentale hulp aan jongeren met hobbynamiddag

Zedelgem, 9 oktober 2023 – Kinderen en jongeren uit de omgeving van Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem kunnen deze en volgende maand via drie workshops proeven van een leuke hobby zoals karate of hiphop én tegelijkertijd beroep doen op een psycholoog. Dit dankzij een proefproject van CM Gezondheidsfonds dat kinderen mentaal weerbaarder wil maken. “Te veel jongeren die met mentale problemen kampen vinden geen hulp. We moeten dus op zoek naar extreem laagdrempelige manieren om wat er in hun hoofd speelt, te bespreken,” zegt CM-netwerkcoördinator Katrijn Vanhoutte.

 

Uit een recente studie van CM Gezondheidsfonds blijkt dat 4 op de 10 jongeren tussen 18 en 29 jaar nood hebben aan psychologische zorg. De helft van hen geeft aan die niet te vinden. ​

“Ik ging samenzitten met de Gezonde Buurt-vrijwilligers uit de streek om te kijken wat we daar bij ons in de buurt aan kunnen doen. Ze stelden voor eerst via een vragenlijst bij de lokale jeugd en hun ouders te polsen naar hun noden,” legt Vanhoutte uit. ​

“Wat bleek? Ouders zitten vooral in met het zelfvertrouwen, de weerbaarheid en de sociale vaardigheden van hun kind. Kinderen zelf geven dan weer aan dat vooral stress en omgaan met emoties hun parten speelt. Hulp om die thema’s bespreekbaar te maken was zeker welkom. Over de vorm waren onze respondenten ook erg duidelijk. Ze gaven aan dat ze hobby’s of sportactiviteiten een ideale manier vinden om aan de mentale weerbaarheid van kinderen te werken.”

Vanhoutte ging te rade bij haar netwerk van lokale partners, waaronder WINGG (West-Vlaams integrerend netwerk geestelijke gezondheid), Huis van het Kind Zedelgem en de intergemeentelijke preventiewerker van Logo Brugge-Oostende. ​

Ze kwamen tot twee reeksen van drie workshops waar je kan proeven van een hobby en tegelijkertijd met een psycholoog kan kennismaken. Concreet zorgt de aanwezige psycholoog voor ‘leermomenten’ tussen de activiteiten door. Voor jongeren uit het eerste en tweede middelbaar gaat het om DJ, hiphop en survivaltraining. Leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar kunnen naar muziek, karate en dans. Vanhoutte: “We hopen zo jongeren technieken en tips aan te reiken die hun mentaal welzijn een boost geven.”

Als de workshops een succes zijn, wil CM de ‘Boo(s)tcamps’ uitbreiden naar buurgemeenten. ​

 

Praktisch

De sessies voor kinderen uit het eerste en tweede leerjaar vinden plaats op zaterdag 14/10, woensdag 25/10, zaterdag 25/11 op diverse locaties in Veldegem en Zedelgem.

De sessies voor het eerste en tweede middelbaar vinden plaats op woensdag 15/11, zaterdag 18/11 en zaterdag 25/11, eveneens in en rond Zedelgem.


Een volledig overzicht van de sessies voor het eerste en tweede leerjaar vind je hier, die voor het eerste en tweede middelbaar hier.

Inschrijven kan enkel voor de volledige reeks activiteiten door te mailen naar Katrijn.vanhoutte@cm.be

Voor de volledige reeks workshops betaal je 7,5 euro. Je moet géén lid van CM zijn, iedereen is welkom. ​

 

Meer info: Katrijn Vanhoutte, netwerkcoördinator CM Gezonde Buurt: 0475 80 61 24.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CM gezondheidsfonds

Meer dan 4,5 miljoen leden schenken hun vertrouwen aan de Christelijke Mutualiteit (CM). CM ijvert voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg en behartigt de solidariteit die daarvoor nodig is. Om haar doelstellingen te bereiken geeft CM mee vorm aan het gezondheids- en welzijnsbeleid, biedt ze professionele dienstverlening aan haar leden en zet ze mensen aan tot gezond leven.

Neem contact op met

www.cm.be