Project ‘Jonge’ Helpers vraagt aandacht voor jonge mantelzorgers in Westerkwartier 

Op 26 april lanceert de Vlaamse Overheid een sensibiliseringscampagne in het kader van het Vlaamse Mantelzorgplan. Ook in Oostende is er belangstelling voor dit thema: elf organisaties zetten hun schouders onder het project ‘Jonge’ Helpers in het Westerkwartier. Het Zorgzame Buurten-project legt de focus onder andere op het zichtbaar maken en ontzorgen van jonge mantelzorgers. 

Jonge mantelzorgers nemen heel wat zorgtaken op zich zoals tolken, huishoudelijk werk, zorgen voor een gezinslid … Daar komt hun schoolwerk vaak onder te lijden. Bovendien blijven deze mantelzorgers vaak onder de radar omdat ze er met niemand over praten of zich er niet van bewust zijn dat ze mantelzorger zijn. 

‘Met dit project willen we bewustzijn creëren rond de term mantelzorg. Zo hopen we jonge mantelzorgers uit de onzichtbaarheid te halen om de steun en het begrip te krijgen waar ze nood aan hebben’, vertelt Samana-medewerker Bert Verschingel. 

Om dat te bereiken, trekken de Zorgzame Buurt-partners deze week naar verschillende scholen in het Westerkwartier om fietszadelhoesjes en deurhangers uit te delen om aandacht te vragen voor mantelzorg. Via een QR-code op de gadgets worden jongeren doorverwezen naar een online test om na te gaan of ze zelf een mantelzorger zijn of iemand kennen die mantelzorgt. 

‘Daarnaast gaan we ook in gesprek met jongeren op de speelplaats van de scholen die we bezoeken’, zegt CM-netwerkcoördinator Rosita Boussemaere. ‘Als we weten waar het schoentje wringt, kunnen we de school tips geven om jonge mantelzorgers een betere kans te geven.’ 

‘Jonge’ helpers in het Westerkwartier’ is een project van CM en Samana samen met FMDO, Beweging.net, Stad Oostende, Eerstelijnszone Oostende-Bredene, WZC Elisabeth aan Zee, Jeugdhulp De Takel, Sociale kruidenier Antenne, Wijkgezondheidscentrum De Hoek en Habbekrats.

Hannah Wellens

Stafmedewerker pers

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CM gezondheidsfonds

Meer dan 4,5 miljoen leden schenken hun vertrouwen aan de Christelijke Mutualiteit (CM). CM ijvert voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg en behartigt de solidariteit die daarvoor nodig is. Om haar doelstellingen te bereiken geeft CM mee vorm aan het gezondheids- en welzijnsbeleid, biedt ze professionele dienstverlening aan haar leden en zet ze mensen aan tot gezond leven.

Neem contact op met

www.cm.be