Reactie CM Gezondheidsfonds op conventiegraad tandartsen: 43,03 procent verwerpt akkoord 

Brussel, 11 maart 2024 - Het akkoord tussen ziekenfondsen en tandartsen voor 2024-2025 kan niet rekenen op voldoende steun vanuit de hoek van de tandartsen. Dat blijkt uit de toetredingscijfers die vandaag op het Verzekeringscomité van het RIZIV werden meegedeeld. Zo’n 43,03 procent van de tandartsen ondersteunt het akkoord niet. Om het akkoord in werking te laten treden, moet minstens 60 procent van de tandartsen het akkoord ondertekenen. Wanneer dat niet het geval is, zijn tandartsen niet verplicht om de conventietarieven toe te passen. CM Gezondheidsfonds betreurt dat er onvoldoende steun is vanuit de tandartsen. “Dit heeft grote gevolgen voor de patiënt, want zonder akkoord is er geen tariefzekerheid.” 

“Voor ons is het akkoord evenwichtig en ambitieus,” zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. “Er gaat voldoende aandacht naar preventie, maar er worden ook opnieuw aanzienlijke middelen geïnvesteerd om de toegankelijkheid van de tandzorg te verhogen.” Anderzijds moeten deze middelen ervoor zorgen dat het systeem evolueert naar een beter overlegsysteem, een eerlijkere beloning voor zorgverleners door de hervorming van de nomenclatuur en een meer inclusief systeem waarin tandarts-specialisten hun plaats moeten kunnen vinden. 

“We vinden het jammer dat een aanzienlijk deel van de tandartsen dit niet of onvoldoende kan onderschrijven,” zegt Luc Van Gorp. “Voor de patiënt betekent dit dat, indien er geen oplossing gevonden wordt, tandartsen vrij zijn om hun tarieven te bepalen en er dus geen tariefzekerheid is voor de patiënt. Als gezondheidsfonds pleiten we voor een toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen. We zijn dan ook bijzonder ongerust over de impact op de patiënt." 

Op het Verzekeringscomité van het RIZIV werden vandaag ook enkele resultaten van andere akkoorden meegedeeld. Zo treedt 67,38 procent van de logopedisten toe tot de overeenkomst tussen ziekenfondsen en logopedisten. Dat zijn er 20 procent meer in vergelijking met het vorige akkoord. Patiënten die kiezen voor een niet-geconventioneerde logopedist, zullen 25 procent minder terugbetaald krijgen (met uitzondering van patiënten met het recht op de Verhoogde Tegemoetkoming). 

Bij de kinesisten treedt 66,11 procent toe in een nieuw akkoord. Ook in dit geval betekent dit dat patiënten die worden behandeld door een niet-geconventioneerde kinesist, 25 procent minder terugbetaald zullen krijgen. Voor patiënten met het recht op de Verhoogde Tegemoetkoming geldt dit niet. ​ 

“We zijn blij dat meer dan de helft van de kinesisten en logopedisten zich kunnen vinden in het nieuwe akkoord,” zegt Luc Van Gorp. “Toch moeten we werk blijven maken van de conventioneringsgraad, met het belang van de patiënt en de toegankelijkheid van de gezondheidszorg in het achterhoofd.” 

Hannah Wellens

Stafmedewerker pers

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CM gezondheidsfonds

Meer dan 4,5 miljoen leden schenken hun vertrouwen aan de Christelijke Mutualiteit (CM). CM ijvert voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg en behartigt de solidariteit die daarvoor nodig is. Om haar doelstellingen te bereiken geeft CM mee vorm aan het gezondheids- en welzijnsbeleid, biedt ze professionele dienstverlening aan haar leden en zet ze mensen aan tot gezond leven.

Neem contact op met

www.cm.be