Woordkunstenaar Hind Eljadid verspreidt samen met CM dagboek van jongere met mentale problemen in heel Vlaanderen

8.000 exemplaren slingeren rond om politici en gewone Vlamingen te wijzen op mentale gezondheid van Vlaamse jongeren

Brussel, 20 maart 2024 – Woordkunstenaar Hind Eljadid schreef in opdracht van CM Gezondheidsfonds ‘Het niet-zo geheime dagboek’. Voor dit dagboek van de 16-jarige Amal baseerde ze zich op echte dagboekfragmenten die Vlaamse jongeren met haar deelden. 8.000 exemplaren van het boek worden vandaag op openbare plekken in heel Vlaanderen verspreid en in en rond het Vlaams en Federaal parlement in Brussel. Eljadid: “Naar schatting 69.000 jongeren kampen met een psychische stoornis, maar krijgen - om welke reden dan ook - geen hulp. In het dagboek lees je wat dat met hen doet. Deze actie is een oproep om meer begaan te zijn met het mentale welzijn van de jeugd."

Hind Eljadid werkt al heel haar leven met jongeren. Ze ziet elke dag hoe velen met mentale problemen worstelen. Via haar sociale media en die van CM Gezondheidsfonds, lanceerde ze een oproep aan deze jongeren: bezorg me – anoniem – een stukje uit je dagboek. Op basis van die dagboekfragmenten schreef ze ‘Het niet-zo geheime dagboek’. Dit relaas van de fictieve personage Amal is gebaseerd op echte ervaringen van echte jongeren. Amal vertelt wat het is om lang te moeten wachten op mentale hulp. CM-voorzitter Luc Van Gorp: “1 op 5 kinderen en jongeren in ons land heeft psychische problemen. We weten dat van alle 18 tot 29-jarigen die aangeeft nood te hebben aan psychologische hulp, de helft dat niet krijgt. Dat is veel, te veel. Volgens schattingen zijn er in Vlaanderen 69.000 jongeren die mentale problemen hebben maar nog geen hulp krijgen."

‘Geheim dagboek’ is niet meer zo geheim: 8.000 exemplaren verspreid over heel Vlaanderen

Waar een dagboek normaal goed weggestopt blijft, gebeurt met het dagboek van Amal net het omgekeerde. Het wordt op 8.000 exemplaren gedrukt en verspreid in heel Vlaanderen. Niet in boekhandels, wel op plekken waar mensen wachten en dingen al eens blijven rondslingeren: bushokjes, treinstations, horecazaken etc.

Daarnaast verspreiden Hind Eljadid en Luc Van Gorp vanmorgen ook stapels boeken in en rond het Vlaams en Federaal parlement. "De ministers van Welzijn en Volksgezondheid zetten al grote stappen vooruit in deze legislatuur om de mentale gezondheid van jongeren aan te pakken, onder andere door het gratis beschikbaar maken van de eerstelijnspsycholoog en de OverKophuizen. Op dat elan moeten we verdergaan. Mentaal welzijn vergt een gezamenlijke inspanning van alle politici. Tegelijk doen we ook een oproep aan elke Vlaming. Onze jeugd is onze toekomst. Hoeveel is hun welzijn ons waard? Ik wil dat iedereen die dit dagboek leest, op één of andere manier voelt wat het is om als jongere te worstelen mentale problemen. Ik hoop dat elke lezer daar ook naar handelt in contacten met jongeren. De mentale gezondheid van onze kinderen en jongeren is een collectieve verantwoordelijkheid.”

Hind Eljadid, auteur van het boek: “Ik zie dagelijks de nood die jongeren hebben om gezien te worden. Dat verklaart ook het succes van mijn oproep. Die gaf aan hen het gevoel: ‘ik kan mijn verhaal vertellen’. Jongeren en jongvolwassenen hebben een eigen stem. Die stem moet gehoord worden. We moeten naar jongeren luisteren. En over die 69.000: ik zou durven zeggen dat je dat cijfer mag verdubbelen. Veel meer jongeren kampen met psychologische moeilijkheden. Het is belangrijk dat we er snel bij zijn. We gaan toch niet wachten tot er een psychische stoornis is vooraleer we in actie schieten?"

Vereenvoudiging landschap van mentale hulpverlening nodig

CM Gezondheidsfonds koppelt ook een politieke wishlist aan het dagboek. Zo wil het gezondheidsfonds het landschap van de GGZ sterk vereenvoudigen zodat jongeren en hun omgeving sneller hun weg vinden. Daarnaast pleit CM voor een verhoging van het aanbod in elke regio zodat de wachtlijsten op termijn verdwijnen. "We moeten daarbij ook de oorzaken van geestelijke gezondheidsproblemen aanpakken," zegt Van Gorp. "We ijveren voor meer investeringen in de eerste 1.000 dagen van kinderen. De relatie tussen buitenshuis werken en het opvoeden van kinderen moet meer in balans komen. Dat kan bijvoorbeeld door het uitbreiden van het geboorteverlof tot één jaar, te verdelen onder beide partners. Als we jonge ouders tijd geven om voor hun kinderen te zorgen, voorkomen we dat ze bij de start van het ouderschap al tilt draaien."

Maar ook het onderwijs speelt een rol. "Mentale gezondheid moet meer ruimte krijgen op school door het bespreekbaar te maken. Dat kan door in de lerarenopleiding al ruimte te maken voor het herkennen van mentale problemen." Tot slot benadrukt Van Gorp dat mentale gezondheid geen zaak is van de ministers van Welzijn en Volksgezondheid alleen. "Bij CM zijn we voorstander van 'mental health in all policies'. De impact van kinderarmoede, slechte huisvesting en het lerarentekort op de mentale gezondheid van jongeren is immens. Als je met een gezin van vijf op een tweekamerappartement woont of als kind al maanden geen vaste leerkracht meer hebt gehad, heeft dat ook impact op je mentale welzijn."

Dagboekfragment vanochtend te horen op alle radiostations op hetzelfde uur

Vanochtend tussen 8 en 9 zal op alle grote Vlaamse radiostations het reclameblok ook vervangen worden door het voorlezen van onderstaand fragment uit het dagboek van Amal.

Liefste dagboek,

Ik denk niet dat ik nog veel zal schrijven, mijn handen krampen samen als ik een pen probeer vast te houden. Met elk woord dat ik neerschrijf heb ik pijn. Hoeveel dekens ik ook over mijn lichaam gooi, ik blijf het koud hebben. Mama probeert elke dag te praten met me, ze zoekt een ingang tot bij mij, maar zelfs ik weet die ingang niet meer zijn. Gisteren zaten we samen op mijn bed, ze huilde, we huilden samen, terwijl ze zachtjes over mijn benen streelde. Maar heel mijn lichaam doet pijn, als ze me aanraakt, lijkt het of mijn huid in brand staat, alsof er mieren onder mijn huid tunnels aan het graven zijn. Mama belt nu elke dag naar de psycholoog, 
maar er is nog geen plaats voor mij. 
Bijna zeggen ze, bijna.

 

U kan ‘Het niet-zo geheime dagboek’ hieronder downloaden.

Het niet-zo geheime dagboek (Hind Eljadid)

PDF - 23 Mb

Hind Eljadid en Luc Van Gorp zijn beschikbaar voor interviews.

 

Clara Vanmuysen

Persverantwoordelijke

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CM gezondheidsfonds

Meer dan 4,5 miljoen leden schenken hun vertrouwen aan de Christelijke Mutualiteit (CM). CM ijvert voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg en behartigt de solidariteit die daarvoor nodig is. Om haar doelstellingen te bereiken geeft CM mee vorm aan het gezondheids- en welzijnsbeleid, biedt ze professionele dienstverlening aan haar leden en zet ze mensen aan tot gezond leven.

Neem contact op met

www.cm.be